0

As Green As It Gets

Posted by Leela on 2:16 μ.μ.

Τελευταία τα πράγματα γύρω μας έχουν την τάση να γίνονται όλο και πιο πράσινα.. Είναι, βλέπεις, της μόδας να αγοράζεις υβριδικό αυτοκίνητο ή να ντύνεσαι με ρούχα που φτιάχνονται μόνο από φυσικά υλικά. Ακόμη και η πολύ κάλτ (κατά τα άλλα) κλασσική νοικοκυρά της γειτονιάς περηφανεύεται στις φίλες της πως το καινούριο της πλυντήριο είναι “ενεργειακής κλάσης Α” !!

Η αλήθεια είναι πως όλη αυτή η φρενίτιδα με την πράσινη ενέργεια μόνο καλό μπορεί να κάνει. Μέχρι και οι κυβερνήσεις του κόσμου έχουν αποφασίσει να δίνουν σημασία σε εκείνους τους τύπους που διαδηλώνουν για το περιβάλλον έξω από κάθε μεγάλη σύνοδο. Οπότε εμείς γιατί καθόμαστε?

Διαβάζοντας λοιπόν προχτές για τον TED 5000 και το Google Powermeter, αποφάσισα να κάτσω να ασχοληθώ λιγάκι με το πραγματικό θέμα της οικιακής ενέργειας, ακριβώς επειδή από εκεί μπορούμε να ξεκινήσουμε όλοι. Η παραπάνω συσκευή, ο TED δηλαδή, είναι στην πραγματικότητα ένας μετρητής της ενέργειας που καταναλώνει ένα σπίτι σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, με τη βοήθεια και του Powermeter, μπορείς να βλέπεις ανά πάσα στιγμή τι κατανάλωση κάνει η κάθε μια από τις συσκευές σου στο iGoogle. Αυτό βέβαια συμβαίνει προς το παρόν μόνο σε Αμερικάνικα σπίτια, αλλά αυτό δε σημαίνει πως εμείς δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως οι οικιακές μας συσκευές είναι όσο γίνεται πιο πράσινες.

“As Green As It Gets” είναι το σύνθημα, και για να το πετύχεις δε χρειάζονται πολλά. Λιγάκι οικολογική συνείδηση και ένα δεκάλεπτο κόπος. Τόσο απλά μπορείς να αποφασίσεις ποιά θα είναι η καινούρια σου συσκευή.
Το όλο θέμα είναι πολύ απλό και ξεκινάει με μια ανάγκη. Έστω, δηλαδή, πως χρειάζεσαι καινούριο ψυγείο. Έχεις δύο επιλογές.. Να συρθείς βαριεστημένα μέχρι το κοντινότερο κατάστημα και να μείνεις εκεί να ακούς τον πωλητή για ένα δύωρο περίπου να σου αναλύει το μαγικό τρόπο που βγάζει παγάκια το καθένα και στο τέλος να καταλήξεις να πάρεις το πιο ακριβό από τύψεις, ή να μπεις στο www.ecotopten.gr και να δεις τις πιο “πράσινες” και ταυτόχρονα οικονομικές συσκευές τις αγοράς και να αποφασίσεις.

Βέβαια, μπορεί το κύριο κριτήριο για την επιλογή των συγκεκριμένων προιόντων στο www.ecotopten.gr να είναι η ενεργειακή τους απόδοση, αλλά εκεί μπορείς να βρεις και όλες τις υπόλοιπες πληροφορίες που σε ενδιαφέρουν για αυτές, όπως μάρκα, φωτογραφία, τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά και μέση τιμή στην αγορά. Έτσι θα μπορείς να πάρεις ολοκληρωμένη απόφαση.

Τέλος, να σου πω πως το www.ecotopten.gr υλοποιείται από τη WWF Ελλάς και περιλαμβάνει τόσο οικιακές συσκευές, όσο και αυτοκίνητα. Η σελίδα θα παρουσιάζει ολοένα και περισσότερα προιόντα, αλλά αν βιάζεσαι πήγαινε μια βόλτα από την κοινή ευρωπαική πύλη του Top Ten International Group στο Topten.info.

Αξίζει λοιπόν, την επόμενη φορά που θα χρειαστούμε μια συσκευή για το σπίτι, το γραφείο ή ακόμη και αυτοκίνητο να λάβουμε υπ’ όψιν και την ενέργεια που θα καταναλώνουμε χρησιμοποιώντας το.

0 Comments

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 2009 Leela's Blog All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.